CAMPUS MUNDI LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Mivel még van több, mint egy hetem kiutazás előtt, és az itthoni egyetemre nem járok be,  (mert minek) időm, mint a tenger. Ezért arra gondoltam, hasznos lehet, ha elmesélem, hogyan is zajlott le a jelentkezési időszak.



REGISZTRÁCIÓ
Első lépés, hogy felregisztrálj a PTE outgoing oldalára, ahol az ERASMUS jelentkezés zajlik.
Link: https://outgoing.pte.hu
A "Lehetőségek" menüpontban kiválasztod, hogy melyik karon tanulsz, majd beállítod, hogy milyen nyelven, fokozaton keresel képzést (pl: erasmus+ BA). Azok, akik európán kívülre szeretnének utazni, ők a tengerentúli mobilitást válasszák (az én esetemben is ez volt). Ekkor elkezdhetsz szemezgetni a partner egyetemek listájából. Viszont azt tanácsolom, hogy nézzetek utána a konkrétumoknak a választott egyetem oldalán is, ugyanis most 2 barátommal is volt, hogy az utolsó pillanatban derült ki, hogy a választott intézmény pl: nem indít angol nyelvű kurzust, pedig az outgoing azt írta igen. Sőt, volt olyan is, mint kiderült az egyetem már nem fogad tőlünk diákot! Szóval informálódjatok időben!

JELENTKEZÉS
Amennyiben megvan a cél, megkezdheted a jelentkezést. (ezeknek van benyújtási határideje) Érdemes egynél több egyetemre jelentkezni, mivel az egész karoddal versenyzel, így előfordulhat, hogy többen pályáztok ugyanarra a helyre, amit a több pontot elért személy kap meg. Így ha van B-C terved, akkor nem maradsz otthon 😉
ha őszi félévre jelentkezel: március 20
tavaszi félévre: október 13
Értelemszerűen kitöltöd a profilodhoz tartozó kérdéseket, megadod az adatokat. Közéleti tevékenységért, versenyeredményért plusz pont jár. Ezeknek az igazolását fel kell tölteni a dokumentumokhoz (ugyanúgy, mint a nyelvvizsgát, önéletrajzot, törzslapot/KKI igazolást -» korrigált kredit index, erre is kapsz pontot, TO-s nénitől szépen kérd el) Írnod kell egy kb 3000 karakterből álló motivációs levelet, plusz kellett szaktanári ajánlás (nekem 2, amiből az egyik angolul volt)
Amennyiben tervezel Campus Mundit pályázni, és javaslom, hogy tegyél így (mivel több ösztöndíjat ad), úgy a Tempus Közalapítvány oldalán megtalálható forma nyomtatványokat használd.
Link: https://tka.hu/palyazatok/4830/palyazati-dokumentumok#4897

VISSZAJELZÉSEK
A helyzet az, hogy nem tart olyan sokáig a várakozási idő, mint gondoltam. a leadási határidőt követő 1-2 héten, már érkezik is az e-mail arról, hogy elfogadták a jelentkezésedet! Hurrá! Itt eldőlt, mehetsz! 😄
Ez után már csak arra vársz, hogy a választott egyetemed felvegye veled a kapcsolatot és megkezdhesd a regisztrációt és  összegyűjtsd, elküld az általuk kívánt dokumentumokat. Ez egyetemenként eltér, ezért ezt majd mindenki maga megoldja okosba.

CAMPUS MUNDI
Remek döntés! Ha esetleg attól tartasz, hogy sokkal komolyabbak az elvárások, mint az erasmus ösztöndíjnál, akkor ne ijedj meg, mert nem kérnek teljesíthetetlent. Míg erasmusnál 15 kreditet, addig campus mundinál 21 kreditet kell teljesíteni. Ez még így is kevesebb, mint amit itthon kellene 😉 Mindenesetre jobban jársz, ha teljesíted, különben a bukott tárgyak arányában fizetheted vissza a pénzt. Ooopsz..
Regisztrálni kellett a "www.scholarship.hu" nevű oldalon, ahol be lehetett nyújtani a pályázatot és feltölteni hozzá a szükséges dokumentumokat, be is akartam linkelni, azonban ez most nem működik 😑 Ezért elküldöm A Tempus oldalát, itt részletesebben olvashattok az ösztöndíjról: https://tka.hu/palyazatok/4811/campus-mundi
Az itt benyújtandó dokumentumok kb. megegyeznek azokkal, mint amiket az outgoing-ra töltöttünk fel, annyi különbséggel, hogy jóval részletesebb motivációs levelet kell írni (a pontok felét erre adják). Ezúttal kicsit többet kell várni a visszajelzésre, hiszen folyamatosan bírálják el a pályázatokat, és ha minden igaz, akkor egy hónapban kétszer üléseznek a fejesek. Legyél türelemmel, "csak" 1,5 - 2 hónap (könnyű mondani). Én a saját pályázatomat november 6.-án adtam le, az elnyert ösztöndíjról az e-mail december 18.-án érkezett meg.

TÁRGYBEFOGADTATÁS, VIZSGASZERZŐDÉS
Úgy érzed kész vagy, már csak 1-2 apróság lehet vissza, ott motoszkál a fejedben a "nagyon király, hogy kiutazom külföldre fél évre, de nem akarok csúszni" gondolat.  Emiatt sem kell aggódni egy cseppet sem, mivel az ügyes gyerek fogja magát és az itthoni tárgyaknak megfelelő kurzusokkal szemezget a kinti egyetemen. (bár amit én akartam elfogadtatni, azt nem engedték 😅) Ha tárgyat akarsz befogadtatni, akkor annyit kell tenned, hogy írsz a tárgyfelelősnek, arról, hogy mit is szeretnél és csatolod a választott kinti kurzus syllabuszát és reménykedsz, hogy a tanár is úgy gondolja, mint te, ezért elfogadja a kérelmed. Ekkor alá kell íratnod vele ezt a papírt: http://ktk.pte.hu/sites/ktk.pte.hu/files/mellekletek/2014/09/ktkerasmusszabalyzat_2012_final_0.pdf  (utolsó oldal: tárgybefogadási kérelem, utolsó előtti oldal: vizsgaszerződés)
Ha úgy alakul, hogy nem találsz passzoló kurzusokat, vagy több kulturális, illetve nyelv órát vennél fel (mint én), akkor köss vizsgaszerződéseket azokra a kurzusokra, amiket alapból elvégeznél ha itthon lennél. Ebben az esetben az előadást tartó oktatóval kell felvenni a kapcsolatot. Általában minden gond nélkül elfogadják a kérésedet, így a hazaérkezésed utáni 30 napon belül le tudsz vizsgázni adott tárgyból. (ha vizsgaidőszakban érsz haza, akkor még akkor, ha már kiesel belőle, akkor a következő szemeszter első hónapjában, de ez egyeztetéstől függ) Félreértés ne essék, nem kell 30 kreditnyi tárgyat így felvenned. A nyelvi és egyéb órákat is be tudod fogadtatni C modulban. (A-kötelező, B-kötelezően választható, C-szabadon választható). Ez a karodtól függ, hogy maximum mennyi kreditet jelent. (kb 15)

Remélem segítségedre voltam 💁

Csenge

Megjegyzések

  1. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben ez jó dolog, mikor otthon maradhattam. Elkezdtem tanulni az online kereskedelmet a forex broker ratingbesorolás alapján, így pénzt takaríthattam meg a következő évre.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése